De kans dat je ‘m al kent is vrij groot: De Cirkel van Invloed van Stephen Covey. Ik maakte er voor het eerst kennis mee toen ik het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ las.

De Cirkel van Invloed is een krachtig concept dat ik graag gebruik in mijn dagelijks leven en in de trainingen die ik geef. Het helpt me om te bepalen waar ik me wel en niet mee moet bemoeien. Door bewust te zijn van mijn Cirkel van Invloed kan ik mijn stress verminderen en meer ontspanning ervaren, doordat ik bewustere keuzes maak in waar ik mij wel en niet bij bemoei, wat ik laat binnen komen en waar ik mij druk om maak. Wel is het zaak dat ik hiervoor even een momentje van reflectie inbouw, iets wat mij nog niet altijd lukt 🙂

De Cirkel van Invloed bestaat uit een kern en een rand eromheen. De kern vertegenwoordigt de zaken waar we invloed op hebben en binnen deze zone handelen geeft ons een gevoel van tevredenheid, gewenste resultaten en controle over ons eigen leven. Het vergroten van onze Cirkel van Invloed leidt tot minder stress en meer ontspanning.

Aan de buitenste rand bevindt zich de Cirkel van Betrokkenheid. Hier vallen zaken onder waar we ons betrokken bij voelen, maar geen invloed op hebben, zoals wereldgebeurtenissen, het weer en het gedrag van anderen. Door bewust te zijn van deze zaken en ze los te laten, vergroten we onze Cirkel van Invloed en ervaren we meer ontspanning en tevredenheid.

Wat ik zo waardevol vind aan de Cirkel van Invloed is dat het me in staat stelt om zelf de regie te behouden en me minder gestrest te voelen. Ik kan bijvoorbeeld niet het gedrag van een collega veranderen, maar ik kan wel aangeven dat ik er last van heb en mogelijk een vraag stellen om die persoon bewust te maken van zijn gedrag.

Ben je al bekend met de Cirkel van Invloed en gebruik je deze zelf ook? Als je meer wilt weten over dit concept of andere tools die ik gebruik in mijn trainingen, neem dan gerust contact met me op via telefoon, WhatsApp of e-mail. Je kunt ook mijn Instagram-pagina bekijken, waar ik regelmatig inzichten deel.