Nu iedereen nog enigszins in de vakantiemodus zit, merk ik dat mensen het ontspannen gevoel meer benoemen en belangrijker lijken te vinden dan wanneer we ergens midden in een jaar zitten.
Je ontspannen voelen, in lichaam en geest, kan je veel positiefs opleveren en daarom is het regelmatig checken van jouw gevoel en staat van zijn, zeer belangrijk. Dit betekent trouwens niet dat je je niet ontspannen kunt voelen tijdens de weken dat je aan het werk bent en dat je het altijd maar rustig aan moet doen. Maar hoe komt het dan dat we die vakanties zo hard nodig hebben om écht te kunnen ontspannen?

Ik zal nooit meer vergeten dat ik, samen met mijn parallelcollega in groep 8, op vrijdagmiddag vaak rond 16.00 richting huis of naar de vrijdagmiddagborrel ging. We waren startende leerkrachten, werkten fulltime en konden lezen en schrijven met elkaar.
Een oudere collega maakte op een vrijdagochtend een opmerking toen wij vroegen wie er mee ging naar de kroeg die middag. ’Jullie zijn altijd vroeg naar huis, ik heb veel te veel werk te doen en heb echt geen tijd voor een borrel. Voor zessen ben ik niet weg hier! Jullie doen zoveel leuke dingen..’
Ik weet nog dat ik me schuldig voelde en aan mezelf ging twijfelen of ik mijn werk wel goed deed en of ik ook niet meer uren moest gaan maken.
Ik zocht excuses waarom ik niet in de avonduren aan het werk was; ik reed op hoog niveau paard en ging daar elke dag na mijn werk naartoe. Borrels, sporten en gezelligheid waren dingen waar ik erg van hield. Tijd om in de avonduren te werken had ik helemaal niet!
Waarom dan toch dat schuldgevoel?

Achteraf zie ik dat men lekker gaat het op het druk hebben en dat dan gelijk zou moeten staan aan het feit dat je je werk goed doet en dat je succesvol bent.
De zin ‘Goed, maar druk!’ is tenslotte nog steeds een vaak gehoord antwoord op de vraag ‘Hoe is het?’.

Nu weet ik beter. Voor mezelf zorgen en tijd voor ontspanning vind ik erg belangrijk. Als ik tijd heb voor ontspanning, dan kan ik de drukke dagen (die ik ook echt wel heb) beter aan.
Als schoolleider probeerde ik dit uit te stralen en legde ik niemand op tot een bepaalde tijd op werk te blijven. Alles vanuit vertrouwen; ik vertrouwde erop dat men zijn werk goed deed. Indien iemand de kantjes er van af liep, of ik ving signalen op dat een personeelslid niet beschikbaar was voor collega’s, dan spraken we hierover.

Laatst las ik een wetenschappelijk onderzoek waarin beschreven wordt dat leerkrachten die in de avonduren een hobby uitoefenen waar zij energie van krijgen, de dag erna met meer bevlogenheid hun werk doen.
Voor mij iets wat ik uit mijn eigen ervaring wel al wist, maar nu werd dit ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd.
En laten we eerlijk zijn; Als je in de avonduren nog hard aan het werk bent, dan heb je geen tijd om je hobby uit te oefenen, toch? Daarnaast wijst onderzoek uit dat een werkdag met veel uren, niet direct betekent dat er ook meer werk wordt verzet.

Enfin, ik ben van mening dat iedereen moet doen wat voor hem/haar goed voelt en ben zelf niet vies van hard werken. Maar dat ontspanning en tijd voor dingen waar je energie van krijgt belangrijk is, zijn we het daarover eens?
In de trainingen die ik geef besteed ik veel aandacht aan de zaken die de deelnemers energie geven en die energie kosten, in zowel het werk als privé.
In mijn volgende blog schrijf ik over energiegevers en energienemers en hoe je deze kunt herkennen en filteren, zodat je uiteindelijk meer tijd voor jezelf over houdt.
Lees je dan weer mee?

En mocht je eens willen sparren over hoe jij hiermee om kunt gaan binnen jouw team, of bij jezelf? Neem dan contact met mij op!