‘Pfffff, de kinderen hebben weer een studiedag. Wat doen die leraren toch op zo’n dag?’ ‘Jullie hebben studiedag, ga je lekker naar het strand?’
Vragen die ik als leerkracht en schoolleider regelmatig kreeg als er een studiedag voor de deur stond.
‘Uhm, nee. Wij hebben een teamtraining over hoe we het onderwijs nóg beter kunnen maken voor de leerlingen.’
Op studiedagen is al het onderwijspersoneel op school aanwezig om te werken aan ontwikkeling. In mijn ogen wordt er nog te vaak gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe methodes, het ophogen van de resultaten van de leerlingen en het maken van rapporten en portfolio’s.

Maar waar blijft de ontwikkeling van de teamleden? Hoe staat het team ervoor, gaan we nog de goede kant op met elkaar? Hoe gaat het met ze?
De waan van de dag is iets waar we veel mee bezig zijn, maar waar is het zorgen voor jezelf? Onderzoek wijst uit dat leerlingen in de klas bij gelukkige leerkrachten een hoger leerrendement hebben, dan leerlingen in de klas bij niet zo gelukkige leerkrachten. De termen ‘werkgeluk’ en ‘de gelukkige leerkracht’ komen aan de lopende band voorbij. Maar wat doen we er nu echt aan?

Het lerarentekort is on top of mind en men loopt keihard om de school draaiende te houden, maar vergeten we hierbij niet iets essentieels? Onszelf en ons personeel?
In tegenstelling tot vijftien jaar geleden, kan je nu op (bijna) elke school aan het werk en hoef je je geen zorgen te maken of je wel een baan kan vinden als je klaar bent met de Pabo. Een prettig idee, maar het stimuleert ook het ‘jobhoppen’. Is het hier niks? Dan ga ik daar wel heen.
Begrijp me niet verkeerd; Ik vind het goed dat leerkrachten niet hun hele leven op dezelfde school blijven werken. Sterker nog; het verruimt je horizon en je leert ervan. Maar personeel behouden is nu toch ook wel fijn!
Leerkrachten en ondersteunend personeel zijn honkvaster op het moment dat zij het naar hun zin hebben op hun werk, met plezier naar school gaan en zich gewaardeerd, gezien en gehoord voelen.
Laat dat nu net iets zijn wat er in de waan van de dag weleens bij in schiet.

Dus ga eens bij jezelf na; Wat doe jij om je personeel te behouden? Om zich te laten ontwikkelen, als individu en als team? En bovenal om ze met plezier naar hun werk te laten gaan? Want ja, jij als schoolleider blijft essentieel in dit verhaal.

Mocht je hier hulp bij nodig hebben, laat het mij weten. Ik denk graag met je mee!

Contact