Je hebt er misschien wel eens van gehoord: de Transactionele Analyse, afgekort als TA. Het is een persoonlijkheids- en communicatiemodel dat zijn oorsprong vindt in de jaren ’50, ontwikkeld door de bekende psychiater Eric Berne. Maar wat houdt het precies in?

Binnen de TA draait om het zelfsturende en zelfreflecterende vermogen van mensen. Berne ontdekte tijdens zijn behandelingen dat patiënten een grotere kans op genezing hadden wanneer ze actief betrokken werden bij het proces, waarbij ze een zekere regie kregen over hun eigen herstel.

Een belangrijk concept binnen TA is het (mini)script, een soort levensverhaal dat we onbewust tussen onze geboorte en ons zevende levensjaar schrijven. Dit script wordt gevormd door de boodschappen die we ontvangen van onze ouders en andere belangrijke figuren in ons leven. Het beïnvloedt hoe we reageren op situaties en hoe we de wereld om ons heen ervaren. Daarbij draagt het herkennen van ons (mini)script bij aan onze eigen ontwikkeling; Als je weet waarom je op een bepaalde manier reageert en je vindt dit geen prettige manier, dan kun je het veranderen.

De TA biedt verschillende modellen die ons helpen om onze communicatie met anderen te begrijpen en te verbeteren. Bijvoorbeeld, de Basisposities en de Egoposities geven inzicht in hoe we relaties aangaan en gesprekken voeren. Door ons bewust te zijn van onze positie tijdens een gesprek, kunnen we deze indien nodig aanpassen voor een effectievere communicatie.

Een voorbeeld: Stel je voor, je hebt een gesprek met een ouder op school en deze verloopt moeizaam vanwege emotionele spanning. Misschien neem je onbewust de positie aan van de Kritische Ouder*, wat het gesprek verder bemoeilijkt. Maar als je je bewust wordt van deze positie en deze kunt aanpassen, kan het gesprek een positievere wending nemen en tot een beter resultaat leiden.

Dit is slechts een introductie tot de wereld van Transactionele Analyse. Op mijn Instagram deel ik regelmatig korte posts over dit onderwerp.
Wil je meer weten? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik sta klaar om je verder te helpen!

*Egopositie